Mediaplius

LŽS Vilniaus skyriaus tinklaraštis

Garbinga Vytauto Gedgaudo premija – mūsų kolegei Julijai Šliažienei

Posted by mediaplius - 4 gegužės, 2011

Auksė Skiparytė 

Vakar posėdžiavusi Vinco Kudirkos ir Vytauto Gedgaudo premijų vertinimo komisija (Aurelija Arlauskienė (pirmininkė), Aldona Svirbutavičiūtė, Aldona Žemaitytė, Algis Kusta, Gražina Sviderskytė, Vitalija Morkūnienė, Audronė Jankuvienė), nutarė V.Kudirkos premiją skirti V.Urbono monografijai „Stasys Šilingas. Gyvenimas tautai ir valstybei“. V.Gedgaudo premija skirta LŽS Vilniaus skyriaus narei Julijai Šliažienei už knygą „Nutolęs laikas“.

Vytauto Gedgaudo premija skiriama LŽS nariui už turiniu ir forma išskirtinius spaudos, radijo, televizijos, interneto ir fotožurnalistikos darbus.

Julijos knyga naujas žingsnis Lietuvos žurnalistikos istorijoje, atskleidžiantis TV reporterės veiklos puslapius atgimstančios Lietuvos verpetuose. Nelengvas tai buvo laikotarpis, kuriame knygos autorė vaizdingu žodžiu pabando įsiskverbti į tas detales, kurios jai pasirodė reikšmingos, ir kurios ne taip plačiai buvo pavaizduotos „Panoramos“ reportažuose. Julija tada tarsi vijurkas sukosi visų Lietuvos įvykių sukūryje. Atrodė, kad ji yra tarsi pagrindinės Lietuvos TV informacinės laidos  didžiausioji varomoji jėga. Ir svarbu tai, kad visi reikšmingi įvykiai išsamiai aprašyti ir dokumentinėje apybraižoje „Nutolęs laikas“.

Žurnalistas ir leidėjas Kazimieras Matačiūnas, teikęs rekomendaciją minėtai knygai, pažymėjo, kad „Julija Šliažienė knygoje pagrindinį akcentą deda į jaunos nepriklausomos valstybės pamatų stiprinimą, ir savito žodžio įtaigumu pabrėžia, kaip sunkiai mezgėsi demokratijos daigai, kokie buvo Lietuvos ir kaimynių santykiai. Ir tai, kas trumpučiuose „Panoramos“ reportažuose pasirodydavo 2-3 minutes, knygos puslapiuose išsiplėtė  į kelis epizodus. Autorės pasakojimas tarsi pavasarinis upės bėgmuo užkrečiantis skaitytoją bėgti pirmyn, gilintis į to meto įvykių svarbą, dar labiau kvėpuoti tos jaunos mūsų nepriklausomos valstybės piliečių  ryžtu, kovingumu ir pasiaukojimu. Autorės pasakojimo paįvairinimas nuotraukomis – tarsi laikraščio fotopasakojimas pereinantis į asmeninius išgyvenimus ir apibendrinimus.“

„Nutolęs laikas“ – tai savotiškas mūsų tautos metraštis, primenantis mums visiems svarbių įvykių fiksavimą. Džiugu,  kad dokumentinėje apybraižoje autorė nebijo drąsiai reikšti savo nuomonę, vertinti vieną ar kitą įvykį, pamąstyti, o gal galėjo būti ir kitaip. Tai dar labiau sustiprina knygos pasaulėjautą, įvykių pulsavimas jautriai persiduoda adresatui.

Žurnalistė Angelė Adomaitienė sako, kad “knygoje atskleidžiamas nepagražintas televizijos žurnalistų gyvenimas, kuris ir įdomus, ir sudėtingas, o kartais pavojingas. Knyga taip pat padeda suprasti mūsų ir kaimyninių kraštų politikus, nuo kurių sprendimų priklauso mūsų gyvenimo kokybė. Julijos knygos problematika ypač aktuali dabar, kai visuomenė nusivylusi dėl  neišsipildžiusių vilčių, kenčia nepriteklius, o daugelis jaučiasi nereikalingi  Tėvynei, už kurią buvo pasiryžę žūti”.

Premijos bus įteiktos gegužės 7 d. Spaudos dienos šventėje, kuri vyks Žurnalistikos instituto (Maironio 7, Vilniuje) kiemelyje.

Parašykite komentarą